Jaką sokowirówkę kupić?

Niewątpliwie zalety świeżo wyciskanych soków doceniają wszyscy. Przyrządzanie naturalnych oraz smacznych soków bez zawartości cukru, konserwantów czy substancji barwiących, jest proste i można to zrobić we własnej kuchni. Ponadto oprócz wielu znakomitych walorów smakowych takie soki dostarczają nam całkiem sporo witamin oraz mikroelementów, których w wysokoprzetworzonych napojach jest znacznie mniej. Bez wątpienia zakup sokowirówki pozwoli nam cieszyć się świeżo wyciskanymi sokami przez cały rok. Dzięki temu będziemy mogli pić swoje własne kompozycje owocowo-warzywne przyrządzone zarówno z gatunków sezonowych, jak i całorocznych. Pytaniem jest jednak to, jaką sokowirówkę kupić. Postaramy się na nie odpowiedzieć, charakteryzując najważniejsze parametry, jakimi powinno cechować się to urządzenie.

Sokowirówka marki Philips. Źródło: philips.pl

Dla kogo sokowirówka?

Sokowirówka Bosch MES25A0. Źródło: bosch-home.pl

Sokowirówka to urządzenie, które przydać się może właściwie każdemu. Picie soków zalecane jest zarówno najmłodszym, jak i najstarszym osobom. Ogromna ilość dostępnych na naszym rynku owoców i warzyw sprawia, że można przy ich udziale odpowiednio zbilansować dietę. Szczególnie taki produkt polecany jest rodzinom z młodszymi dziećmi. Jeśli raz lub dwa razy dziennie dzieci będą pić szklankę świeżego i naturalnego soku, to będzie mógł on znakomicie wpływać na ich poprawny rozwój, zdrowie, odporność. Sokowirówka przyda się także osobom z problemami trawiennymi, żołądkowymi. Otrzymana dzięki takiemu urządzeniu esencja owocowo-warzywna dostarczy im wiele substancji odżywczych, które zostaną o wiele lepiej przyswojone przez organizm.

Sokowirówka czy wyciskarka do soków?

Wyciskarka Philips HR1933/20. Źródło: philips.pl

Do produkcji domowego i świeżo wyciśniętego soku służą zarówno sokowirówki, jak i wyciskarki. Dlatego też wiele osób ma dylemat, na które urządzenie będzie najlepiej postawić. Sokowirówka działa na zasadzie specjalnego wirującego sita z ostrzami. Dzięki temu stworzony sok jest przejrzysty. W procesie wyciskania owoców dochodzi jednak do napowietrzania, w wyniku czego sok może stracić wiele ze swoich wartości odżywczych i witamin. W sokowirówce ponadto nie da się przetworzyć owoców z krzewów, typu jagody czy maliny. Wyciskarka z kolei działa na niskich obrotach, a sok z niej zawiera miąższ i cząstki owoców, przez co nie jest klarowny. Można go dłużej przechowywać w lodówce. Jeśli porównamy podstawowe funkcje obu urządzeń, to wydawałoby się, że wyciskarka ma ewidentnie sporą przewagę nad sokowirówką. Ale jednak nie do końca! Otóż wyciskarka wymaga od nas znacznie większego nakładu pracy. Jeśli chcemy zrobić świeży sok i podać go do obiadu, to musimy trochę czasu na tę czynność przeznaczyć. Nie zapominajmy także o tym, że sokowirówka charakteryzuje się o wiele niższą ceną, co dla wielu osób ma przecież całkiem spore znaczenie.

Na co zwrócić uwagę kupując sokowirówkę?

Istnieje kilka istotnych parametrów i elementów budowy każdej sokowirówki, na które koniecznie musimy zwrócić uwagę. Mowa tu przede wszystkim o ostrzach, mocy, obrotach, pojemniku czy poziomie głośności. Będą one decydować zarówno o komforcie pracy, jak i skuteczności urządzenia.

  1. Sitko
  2. Ostrza
  3. Moc silnika
  4. Regulacja obrotów
  5. Pojemnik
  6. Otwór
  7. Poziom głośności
  8. Zabezpieczenie przed przegrzaniem
  9. Możliwość mycia w zmywarce
  10. Wzornictwo
  11. Polecani producenci

 

1 Sitko

Sitko i ostrza w sokowirówce Bosch MES25A0. Źródło: bosch-home.pl

Sposób działania sokowirówki uzależniony jest między innymi od materiału, z jakiego zostało wykonane sitko. Możemy spotkać się z wersjami plastikowymi oraz ze stali nierdzewnej. Sitka plastikowe są zazwyczaj niewielkich rozmiarów, a przy tym wykorzystuje się je w najtańszych sokowirówkach. Nie jest to dobre rozwiązanie, albowiem takie urządzenie nie jest samo w sobie efektywne w pracy, a także może wymagać czyszczenia jeszcze w trakcie wyciskania soku. Sitka ze stali nierdzewnej to z kolei elementy wysokiej jakości. Warto wybierać takie modele, które wykonane są z mikrosiatki. Dzięki temu można liczyć na największą efektywność pracy urządzenia. Takie sita koniecznie być muszą wyposażone w ostrza o dobrej przepuszczalności.

2 Ostrza

Ostrza są połączone z sitkiem sokowirówki i zwykle znajdują się na jego dnie. Kiedy sito obraca się z dużą prędkością, tworzy się siła odśrodkowa, która spycha owoce i warzywa w kierunku ostrzy. One, wirujące razem z sitem, dokładnie rozdrabniają i przecierają dany produkt, aby uzyskać z niego jednolitą masę. Warto przy tym pamiętać, że sita wysokiej jakości wyposażone są zwykle w ostrza centryczne, które znacznie lepiej radzą sobie z owocami i warzywami.

3 Moc silnika

Na rynku dostępne są sokowirówki o różnej mocy silnika. Decyduje ona o wydajności wyciskania soku z owoców i warzyw. Niezwykle istotne jest to, aby moc urządzenia została dobrana do rodzaju przetwarzanych produktów. W tej kategorii znajdziemy urządzenia o mocy zazwyczaj od 200 do 700 W. Jeżeli myślimy o wykorzystywaniu sokowirówki tylko do miękkich owoców i warzyw to w zupełności wystarczą nam urządzenia o mniejszej mocy. Nie poradzą sobie one jednak zbyt dobrze z twardszymi owocami. W tym celu powinniśmy wybrać urządzenia o mocy powyżej 400 W. Dlatego też lepszym rozwiązaniem będzie postawienie na modele o mocy przynajmniej 400-500 W, które pełnić będą rolę uniwersalnych sokowirówek przez cały rok, a nie tylko sezon.

4 Regulacja obrotów

Przy zakupie sokowirówki istotne jest to, aby nasze urządzenie posiadało możliwość regulacji szybkości pracy. Niektórzy przyzwyczajeni są do tego, że silnik urządzenia działa na najwyższych obrotach. Ma to swoje zalety, gdyż dzięki temu można szybciej uzyskać sok. Wiąże się to jednak ze stratą części witamin i mikroelementów. Dlatego dobrze jest korzystać także z mniejszej prędkości obrotowej. Niestety najtańsze modele sokowirówek z reguły nie posiadają dwustopniowej opcji regulacji szybkości. W tych droższych spotkać się możemy z regulacją elektroniczną lub mechaniczną, z których wersja elektroniczna jest nieco bardziej płynna od mechanicznej. Przy dwóch stopniach ustawienia, pierwszy z nich używany jest do miękkich owoców i warzyw, natomiast drugi do znacznie twardszych.

Wybierajmy zatem modele z możliwością regulacji obrotów, dzięki czemu unikniemy niepotrzebnego zużywania energii lub tracenia cennych składników odżywczych. Szybsze uzyskanie soku nie jest tego warte.

5 Pojemnik

Wielkość pojemnika na odpady z owoców i warzyw decyduje często o ostatecznym rozmiarze urządzenia. Oczywiście im ten zbiornik większy, tym wygodniejsze staje się użytkowanie sokowirówki. W takiej sytuacji nie będziemy zmuszeni do jego częstego opróżniania. W zależności od rodzaju sprzętu, jego pojemnik może mieć od 0,5 do 3,5 litra. Polecane są przede wszystkim modele z pojemnikiem wyjmowanym. Dzięki temu o wiele skuteczniej i łatwiej możemy usunąć zanieczyszczenia. Kiedy pojemnik jest wbudowany, konieczny jest demontaż całego urządzenia w celu jego oczyszczenia. Część sokowirówek dodatkowo zaopatrzona jest w dołączany zbiornik na sok, choć jest to rzadziej spotykane rozwiązanie.

6 Otwór

Otwór w sokowirówce Bosch MES25A0. Źródło: bosch-home.pl

Otwór w sokowirówce odgrywa niezwykle istotną rolę. To od niego zależy to, jaką ilość oraz wielkość owoców i warzyw będziemy mogli jednocześnie przetwarzać. Na rynku dostępne są modele sokowirówek działające zarówno tylko na pokrojone na mniejsze kawałki owoce oraz warzywa, jak i te z większym otworem, dzięki któremu zmieścić się może nawet całe jabłko. To drugie rozwiązanie jest o wiele bardziej wygodne dla nas, gdyż unikniemy konieczności dodatkowego krojenia produktów na mniejsze części. Dodatkowo dzięki większym otworom praca powinna postępować znacznie szybciej.

7 Poziom głośności

Hałas jest tym, na co najczęściej narzekają użytkownicy sokowirówek. Specyficzny mechanizm i intensywna praca urządzenia sprawiają, że generuje ono całkiem głośne dźwięki. Tyczy się to zwłaszcza sytuacji, w której sokowirówka pracuje na najwyższych obrotach. Niektórzy producenci decydują się na wprowadzanie specjalnych konstrukcji, które mają wyciszyć generowane odgłosy. Niestety charakterystycznego dźwięku nie da się uniknąć. Możemy jednak wybrać urządzenie o stopniu regulacji obrotów, dzięki czemu przy spokojniejszej pracy również i hałas będzie emitowany ze zmniejszoną siłą.

8 Zabezpieczenie przed przegrzaniem

Inną charakterystyczną kwestią związaną z sokowirówkami jest możliwość przegrzania się urządzenia. Podczas intensywnej pracy przez kilka minut co jakiś czas należy odczekać chwilę, zanim ponownie zechcemy wyciskać świeży sok. Należy bowiem pamiętać, że nadmierna temperatura silnika może powodować uszkodzenie jego lub innych elementów sokowirówki, co wiązać się będzie z koniecznością naprawy bądź wymiany urządzenia. Dlatego też niektóre modele wyposażone są w specjalny system zabezpieczający przed przegrzaniem. Taka ochrona przed nadmiernym obciążeniem automatycznie aktywowana jest w momencie wykrycia wyższej temperatury. Funkcja działa w ten sposób, iż urządzenie automatycznie się wyłącza. Z reguły należy odłączyć je od zasilania i odczekać kilka minut. Jest to prosta i niezwykle skuteczna opcja.

9 Możliwość mycia w zmywarce

Sporym problemem dla wielu osób jest fakt, iż przy korzystaniu z niektórych owoców i warzyw sokowirówka może się całkiem porządnie zabrudzić. W tańszych modelach czyszczenie jest o wiele trudniejsze, gdyż takie urządzenia nie składają się z modułów, więc niemożliwe staje się włożenie ich do zmywarki. W przypadku nowoczesnych i droższych sokowirówek sprawa wygląda zupełnie inaczej. Dzięki temu można zaoszczędzić sporo nerwów i czasu. Niektóre modele posiadają nawet funkcję wstępnego samooczyszczenia.

10 Wzornictwo

Jeszcze kilka lat temu większość sokowirówek dostępnych na naszym rynku wyglądała bardzo podobnie. Na całe szczęście czasy się zmieniają, a wielu producentów stara się oprócz nowoczesnego wyposażenia także i wyglądem wyróżnić swoje modele. Obecnie mamy do wyboru kilkadziesiąt różnych wariantów, które różnią się między sobą wykorzystanymi materiałami, rozmiarami czy też barwnością. Często producenci decydują się na linie kolorystyczne, dzięki czemu sokowirówka może zostać dopasowana do lodówki, kuchenki lub mikrofali. Dużym powodzeniem cieszą się obudowy ze stali nierdzewnej.

11 Polecani producenci

Istnieje kilka firm, których produkty są szczególnie godne polecenia. Mowa tutaj między innymi o takich producentach sokowirówek jak: Zelmer, Ariete, Kenwood, Moulinex, Bosch, Fagor, Gorenje czy też Philips. Gwarantują one nam przede wszystkim najlepszą jakość na rynku, a także szeroki wybór modeli.