Jaką płytę indukcyjną kupić?

Kiedy płyty indukcyjne pojawiły się na rynku to wzbudzały nie małe zainteresowanie. Ze względu na nowatorską technologię i właściwości przez wielu były uważne za przełomowe rozwiązanie. Od tego czasu minęło już trochę lat, a płyty indukcyjne nadal zyskują na popularności. Oferują one o wiele większą wydajność i bezpieczeństwo w trakcie gotowania niż tradycyjne modele ceramiczne lub gazowe. Spadające ceny i coraz bogatsza oferta w sklepach sprawiły, że optymalny wybór płyty indukcyjnej nie jest prostym zadaniem. Poniżej przedstawiamy najważniejsze parametry, na które należy zwrócić uwagę planując zakup tego urządzenia.

Płyta indukcyjna marki Amica. Źródło: amica.pl

Jak działa płyta indukcyjna?

Płyta indukcyjna to specyficzne urządzenie elektryczne, które znacząco różni się działaniem od klasycznych płyt grzewczych. Wykorzystywane jest tutaj szybkozmienne pole elektromagnetyczne, które jest generowane przez cewki umieszczone tuż pod powierzchnią szklanego blatu. Do takich płyt stosuje się garnki z stali ferromagnetycznej przyciągającej magnes. Kiedy znajdują się one na jej powierzchni to cewki zaczynają wytwarzać zmienne pole elektromagnetyczne. W wyniki tego procesu powstaje ciepło. Istotny jest fakt, że nagrzewane jest w takim wypadku tylko naczynie, a nie cała powierzchnia płyty. W ten oto sposób gotowanie staje się procesem efektywniejszym. Ponadto dzięki wytworzeniu pola elektromagnetycznego potrawa w środku nagrzewa się od razu, a nie trzeba czekać aż rozgrzeje się garnek czy patelnia.

Typowe płyty indukcyjne swym wyglądem nie różnią się za bardzo od zwykłych płyt ceramicznych. Mechanizm oparty na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych sprawia, że w porównaniu choćby do płyt gazowych czy elektrycznych zużycie energii jest znacznie niższe. Ciepło wytwarzane tylko na dnie naczynia, a nie na powierzchni płyty, to także większe bezpieczeństwo i komfort podczas gotowania. Takie płyty zakupuje się jako osobne urządzenia, które nie są zintegrowane z piekarnikiem. W związku z tym montuje się je w meblach do zabudowy. Dzięki wysokiej jakości wykonania nie ulegają odkształceniu lub odbarwieniu nawet pod wpływem temperatury 1000 stopni Celsjusza.

Zalety płyty indukcyjnej

Niewątpliwie korzystanie z płyty indukcyjnej wiąże się z wieloma udogodnieniami. Przede wszystkim to dla nas znakomita oszczędność czasu w trakcie gotowania. Zazwyczaj jest on w porównaniu do kuchenki gazowej nawet o 30 % krótszy, a jeśli korzystamy z funkcji Power Boost, to może być on krótszy nawet o połowę!

Gotowanie na płycie indukcyjnej to także spora oszczędność energii, ponieważ można liczyć na mniejsze zużycie prądu o około 25 % w porównaniu z jej ceramicznego odpowiednika. Dzieje się tak, ponieważ wersja indukcyjna nie marnuje energii cieplnej, co wpływa na fakt, że zużywa niewiele prądu. Rozpoznaje one wielkość garnka i oddziałuje jedynie na jego powierzchni.

Dodatkowo zyskujemy także bezpieczeństwo, gdyż w czasie gotowania sama płyta indukcyjna się nie nagrzewa, przez co nie pojawia się ryzyko poparzenia. Ponadto załącza się ona tylko w przypadku wybranych naczyń o płaskim kształcie. Żaden inny przedmiot nie aktywuje płyty. Dobrym rozwiązaniem jest opcja nagrzewania czasowego, kiedy to po końcu odliczania urządzenie automatycznie się wyłączy.

Płyty indukcyjne charakteryzują się także łatwością czyszczenia. W tym przypadku powierzchnia jest gładka, co powoduje, że o wiele łatwiej jest zetrzeć z niej zabrudzenia, a wypadające z patelni czy garnka kawałki jedzenia nie przypalają się na niej.

Wady płyty indukcyjnej

Należy jednak pamiętać, że nie jest to urządzenie wolne od wad. Przede wszystkim są to delikatne sprzęty, a ich powierzchnie czyścić można jedynie za pomocą specjalnych skrobaków i środków czyszczących. Niestety przy zarysowaniach lub pęknięciach wytrzymałość płyty znacząco się obniża.

Silne działanie pola elektromagnetycznego może spowodować zniszczenie kart kredytowych i urządzeń elektronicznych. Ponadto taka płyta nie jest odpowiednia dla osób z rozrusznikiem serca.

Jeśli korzystamy z funkcji Power Boost, czyli przyspieszonego gotowania, może dojść do nadmiernego obciążenia instalacji elektrycznej. Z tego powodu rekomendowane jest podłączenie płyty indukcyjnej do trójfazowej instalacji elektrycznej.

Nie możemy zapominać także o cenie, gdyż w porównaniu do zwykłych kuchenek nawet najtańsze płyty indukcyjne kosztują kilka razy więcej. W dodatku można do nich wykorzystywać jedynie naczynia ze stali ferromagnetycznej o idealnie płaskim dnie, które już same w sobie są droższe od wersji szklanych, metalowych czy aluminiowych.

Na co zwrócić uwagę kupując płytę indukcyjną?

Wybór konkretnej płyty grzewczej nie jest tak prostą sprawą. Zazwyczaj poszczególne modele różnią się między sobą liczbą i kształtem pól grzewczych, rozmiarem płyty, sterowaniem oraz sposobem zasilania. Oto najważniejsze aspekty, na które trzeba zwrócić uwagę.

  1. Liczba i kształt pół grzewczych
  2. Rozmiar i kształt płyty indukcyjnej
  3. Sterowanie płytą indukcyjną
  4. Zasilanie i instalacja płyty indukcyjnej
  5. Naczynia do płyty indukcyjnej
  6. Przydatne funkcje płyty indukcyjnej
  7. Polecani producenci

 

1 Liczba i kształt pól grzewczych

Pola grzewcze płyty indukcyjnej Amica PIT6541SU. Źródło: amica.pl

W przypadku zakupu płyty indukcyjnej pod względem liczby i kształtu pól grzewczych istotne jest to, czego dokładnie oczekujemy od takiego urządzenia oraz ile osób będzie z niej korzystało. Dla singla w zupełności wystarczy płyta z dwoma polami. Dla rodziny z dziećmi wymaganych jest już jednak więcej takich stref. W takim przypadku przydadzą się płyty z czterema lub pięcioma polami. Typowe pola grzewcze mają zwykle kształt koła, owalu lub prostokąta. Możemy zetknąć się z wersjami wielostrefowymi, które dostosowują się do wielkości i kształtu garnka. Niektóre bardziej zaawansowane modele posiadają nawet funkcje łączenia ze sobą poszczególnych obszarów. Ze względu na kształt i możliwości pola grzewcze możemy podzielić na:

  • pojedyncze: to najprostszy i najczęściej spotykany typ pola grzewczego, które wymaga garnka o odpowiedniej średnicy;
  • poszerzane podwójne: takie pola składają się z dwóch okręgów, przez co można na nich gotować w garnkach o dwóch różnych średnicach;
  • poszerzane potrójne: dające nam najwięcej wygody. Możemy wykorzystywać aż trzy garnki jednocześnie;
  • typu brytfanna: są to specjalne pola o owalnym lub prostokątnym kształcie, które są przeznaczone do gotowania w naczyniach o nietypowej formie;
  • wersje bezstresowe: jest to najwygodniejsze rozwiązanie, dzięki któremu zyskuje się znacznie szerszy zakres pola do gotowania.

2 Rozmiar i kształt płyty indukcyjnej

Na rynku, jeśli chodzi o rozmiar i kształt płyt, standardem są wersje kwadratowe o szerokości 58-60 cm. Znajdziemy jednak modele, które sprzedawane są w rozmiarze od 50 do 89 cm szerokości oraz od 30 do 69 cm głębokości. Często zamiast kwadratowej lub prostokątnej budowy mają one bardziej zaokrąglone kształty. Nasz wybór będzie najczęściej ograniczony przez wymiary kuchni, dlatego to pod nią powinniśmy dobierać rozmiar płyty indukcyjnej.

3 Sterowanie płytą indukcyjną

Panel sterowania płytą indukcyjną Amica PIT6541SU. Źródło: amica.pl

Na rynku można jeszcze znaleźć płyty indukcyjne, które obsługuje się przy pomocy pokręteł. Znacznie jednak większym powodzeniem cieszą się wersje z panelami dotykowymi. Można w nich wyszukiwać oraz ustawiać opcje pracy za pomocą przycisków „+” i „-”. Droższe i bardziej zaawansowane modele posiadają wbudowane sterowanie sensorowe typu touchSlider lub Cyclic. W przypadku pierwszej z nich ustawienia danych parametrów dokonuje się poprzez przesuwanie palcem po skali liniowej, a w przypadku drugiego sterowania ma to miejsce po okręgu. W niektórych wersjach spotkamy także sygnalizację świetlną. Najważniejsze jest jednak to, że takie urządzenia zapewniają intuicyjne sterowanie.

4 Zasilanie i instalacja płyty indukcyjnej

Większość obecnych na rynku płyt indukcyjnych można podłączyć do licznika jednofazowego (230 V). Zdarzają się jednak też takie płyty, które należy połączyć z gniazdkiem trójfazowym (400 V). Ważna jest w tym wypadku także moc przyłączeniowa, choć większość markowych i cenionych płyt indukcyjnych posiada regulację maksymalnego poziomu poboru mocy. Przed zakupem dobrze jest sprawdzić, jaki posiada się w domu licznik i jaka jest jego moc. Wszystkie płyty zasilane są napięciem 230 V. Podczas instalacji trzeba zwrócić uwagę na to, aby lewa strona płyty była podpięta do jednej fazy, a prawa do drugiej. Piekarnik natomiast powinien być podłączony do trzeciej fazy. W przypadku braku w domu lub w bloku układów trójfazowych musimy zdać się na płyty o małej mocy. Najlepiej montaż takiej płyty zlecić fachowcom.

5 Naczynia do płyty indukcyjnej

Garnek z kilkuwarstwowym dnem, przeznaczony do kuchenki indukcyjnej. Źródło: gerlach.pl

Jak już zostało to kilka razy wspomniane, korzystanie z płyty indukcyjnej wymaga zakupu zestawu specjalnych naczyń wykonanych ze stali ferromagnetycznej. Tylko one gwarantują możliwość uruchomienia pola elektromagnetycznego w płycie indukcyjnej. W takich garnkach gotowanie jest efektywniejsze, zwłaszcza w sytuacji, kiedy garnki składają się z kilku warstw wykonanych z wysokiej jakości materiałów. Okupione to jest niestety wyższymi cenami, gdyż zakup mniejszego modelu to wydatek z reguły minimum 100 złotych. Zakup całego kompletu wiązać się będzie już z całkiem sporym nakładem finansowym. Da to nam jednak pewność, że zyskamy garnki i patelnie, które będą nam pomocne przez wiele następnych lat.

6 Przydatne funkcje płyty indukcyjnej

Każda płyta indukcyjna z racji tego, iż jest zaawansowanym urządzeniem elektronicznym, posiada w sobie podstawowe lub dodatkowe funkcje, które przydają się podczas gotowania.

Power Booster

Funkcja Booster/Power Boost jest wręcz wymarzona dla niecierpliwych osób. Dzięki niej można znacząco przyspieszyć proces gotowania lub smażenia. Ponadto dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe jest właściwe przyrządzanie niektórych dań. Wraz z uruchomieniem takiej funkcji przez kilka minut pole płyty indukcyjnej nagrzewa garnek z energią zazwyczaj niedostępną w normalnym trybie. Następnie moc jest redukowana do wartości maksymalnych w zwykłym trybie lub też wedle ustawionej przez nas temperatury. Zazwyczaj taką opcję można uruchomić tylko na jednym polu, jednak istnieją także takie modele, które dają możliwość wykorzystania większej ich ilości. Z oczywistych względów więcej takich specjalnych dopalaczy wiąże się z wyższą ceną za urządzenie.

Timer

Jest to bardzo przydatna funkcja podczas gotowania. Pozwala ona na nastawienie czasu, po którym dane pole zostanie wyłączone lub urządzenie poinformuje nas sygnałem dźwiękowym o upłynięciu zaplanowanego czasu. Przydaje się to w sytuacji podgrzewania dania lub gotowania kilku potraw jednocześnie.

Stop & Go

Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które nagle muszą gdzieś wyjść lub nie mają czasu na przypilnowanie gotującego się obiadu lub kolacji. W takim wypadku można po prostu zastopować działanie płyty i powrócić po pewnym czasie do dalszego gotowania.

Auto Stop

Jakiekolwiek przegrzanie czy wykipienie potrawy na panel płyty indukcyjnej może spowodować, że nasze urządzenie wyłączy się samodzielnie. Pozwala to zapobiec ewentualnemu uszkodzeniu płyty.

Bridge

Jest to opcja, o której wspomnieliśmy już nieco wcześniej. W bardziej zaawansowanych urządzeniach pozwala na połączenie ze sobą dwóch pól grzewczych. Przydaje się ona w sytuacji, kiedy wykorzystujemy większy garnek, a mniejsze pole może nie dać nam takiej szybkości gotowania lub podgrzewania potrawy, jakiej byśmy oczekiwali.

Rozpoznawanie wielkości naczynia

Jest to bardzo inteligentne rozwiązanie, które pozwala na rozpoznanie wielkości garnka i dostosowanie do niej powierzchni grzania. Dzięki temu korzystanie z płyty indukcyjnej jest jeszcze bardziej bezpieczne oraz pozwala kontrolować ilość zużywanej energii.

Wykrywanie obecności naczynia

W tym wypadku nasza płyta indukcyjna nie rozpocznie pracy aż do momentu, kiedy położymy na niej kompatybilne naczynie. Również wpływa to na bezpieczeństwo oraz oszczędności na zużywanej energii elektrycznej.

Wskaźnik ciepła resztkowego

Także i ta opcja wpływać może na poprawę kwestii bezpieczeństwa w kuchni, albowiem wskaźnik ten informuje nas o tym, czy płyta indukcyjna jest jeszcze ciepła. Można w ten sposób ochronić się przed poparzeniami.

Niektóre urządzenia zaopatrzone są także w czujniki kontroli gotowania, które automatycznie sprawdzają i zmieniają temperaturę wewnątrz garnka. Spotykany jest również czujnik smażenia informujący nas o tym, kiedy można rozpocząć gotowanie. Nie można też zapomnieć o zabezpieczeniach przed dziećmi, które zablokują im dostęp do załączenia płyty indukcyjnej.

Wszystkie te funkcje okazują się niezwykle pomocne podczas codziennego korzystania z płyty indukcyjnej. Jeśli mamy tylko na to fundusze, to powinniśmy wybierać modele płyt z jak największą ich ilością. Będą one pomocne nie tylko dla nas, lecz też uchronią nasze dzieci przed niebezpieczeństwem i zmniejszą pobór energii elektrycznej.

7 Polecani producenci

W przypadku płyt indukcyjnych dostępnych na rynku w przeważającej większości mamy do czynienia z produktami od znanych i czołowych marek ze sprzętem AGD. Dlatego też polecane są przede wszystkim płyty od takich firm jak Amica, Whirlpool, Beko, Bosh, Electrolux, Gorenje, Samsung, Teka, Siemens oraz od trochę mniej znanych, lecz równie cenionych: Franke, Gaggenau, Kuppersbusch, Miele. Oferują one zarówno najprostsze, jak i również najbardziej zaawansowane modele płyt indukcyjnych w Polsce.