Jaki ekspres do kawy kupić?

Wielu miłośników kawy nie jest w stanie wyobrazić sobie początku dnia bez filiżanki czarnego napoju. Zaparzanie jednak zmielonego ziarna zwykłym wrzątkiem nie daje takiego samego efektu, smaku, aromatu, jak w przypadku ekspresu. Dlatego też urządzenia te cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Są one z powodzeniem stosowane z warunkach domowych, w siedzibie firmy czy nawet w barach i restauracjach. Ich mnogość na rynku sprawia jednak, że trudno jest się zdecydować na konkretny model. Przygotowaliśmy w związku z tym krótki poradnik, który mamy nadzieje pomoże czytelnikowi w wyborze najbardziej odpowiedniego ekspresu.

Na co zwrócić uwagę kupując ekspres do kawy?

Istnieje wiele czynników, które musisz wziąć pod uwagę w czasie kupna ekspresu. Mowa tu przede wszystkim o jego rodzaju, parametrach technicznych, marce, cenie, dodatkowych funkcjach i akcesoriach. To wszystko ma wpływ na ostateczną decyzję.

  1. Rodzaje ekspresów do kawy: przelewowe, ciśnieniowe, ciśnieniowo-przelewowe
  2. Ciśnienie ekspresu
  3. Moc grzałki
  4. Pojemność zbiornika na wodę
  5. Płyta podgrzewająca
  6. Młynek
  7. Dysza do mleka
  8. Polecani producenci ekspresów do kawy

 

1 Rodzaje ekspresów ze względu na sposób parzenia kawy

Pierwszą rzeczą rozróżniającą poszczególne ekspresy do kawy jest rodzaj ich pracy. Sposób parzenia kawy decyduje o prostocie budowy, wielkości urządzenia czy też funkcjonalności, czasie przygotowywania gorącego naparu. Oto najważniejsze rodzaje.

Ekspresy do kawy przelewowe

Są to najprostsze ekspresy na rynku, które posiadają klasyczny, tradycyjny sposób parzenia kawy. W takim egzemplarzu woda zagotowywana jest w specjalnym pojemniku z grzałką, a w dalszej kolejności przelewana przez papierowy lub stały filtr z kawą. Na sam koniec trafia do dzbanka lub stalowego termosu. Największą zaletą takich urządzeń jest to, iż pozwalają jednorazowo przygotować znacznie więcej kawy niż inne wersje. Istnieją modele, które posiadają przeszło 2-litrowe dzbanki. W takim wypadku można przygotować kawę dla całego biura. Inną zaletą tej wersji jest fakt, iż pozwala na utrzymanie wysokiej temperatury kawy. Spora część dostępnych produktów wyposażona została w płytę utrzymującą ciepło.

Niestety takie ekspresy nie są wolne od wad. Największą z nich jest zdecydowanie sam proces przygotowania kawy. W zależności od ilości wody w pojemniku, może on trwać od 10 do 15 minut. Problemem jest także moment, w którym chcesz przygotować tylko jedną filiżankę kawy – jest to nieekonomiczne oraz kłopotliwe. Za każdym razem musisz także wymieniać filtr. Innym problemem jest prostota urządzenia. Nie przyrządzisz w nim latte czy cappuccino.

Warto dodać, iż w procesie przygotowywania kawy do naparu przedostają się kwasy i gorzkie substancje. W jednej filiżance kawy znajduje się z reguły od 60 do nawet 100 mg kofeiny, co jest ilością dwukrotnie wyższą niż w przypadku ekspresu ciśnieniowego.

Ekspresy do kawy ciśnieniowe

Bardzo dużym powodzeniem w warunkach domowych, jak i gastronomicznych cieszą się ekspresy ciśnieniowe. To urządzenia, które z reguły dadzą tobie o wiele szersze możliwości parzenia kawy, a przy tym charakteryzują się szybszą pracą. Możemy rozróżnić kilka typów takich ekspresów:

  • Ekspresy automatyczne – dostępne są one w wersji z wbudowanym młynkiem oraz saszetkowej. Ekspres ciśnieniowy automatyczny zaopatrzony jest na ogół w młynek ceramiczny lub stalowy. Dzięki niemu możliwe jest wykorzystywanie całych ziaren kawy. Miłośnicy kawy mogą się w ten oto sposób cieszyć idealnym smakiem i aromatem naparu. Nie oznacza to jednak, iż nie możesz wykorzystywać zmielonej kawy. Specjalny pojemnik gwarantuje także możliwość parzenia kawy z gotowej mieszanki. Używać można jednak w tym wypadku tylko kawy drobno zmielonej.

Ekspres automatyczny jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli preferujesz różne rodzaje kawy. Z pomocą dyszy do spieniania mleka możesz przygotować między innymi cappuccino, latte. Do tego dochodzi kilka innych gatunków, jak espresso. Nie bez powodu takie urządzenia nazywane są automatycznymi. Praktycznie za każdym razem dobiorą za ciebie ilość wody, kawy, sposób i czas tworzenia naparu.

Sporą popularnością zaczynają się cieszyć automatyczne ekspresy do kawy na saszetki. Ich sposób pracy jest zbliżony do ekspresów kapsułkowych (o których mowa w dalszej części tekstu). W tym wypadku zmielona kawa jest hermetycznie zapakowana w specjalne saszetki. Zachowuje dzięki temu swój smak i aromat. Urządzenia tego typu są niewielkich rozmiarów, a także są niezwykle proste w obsłudze.

  • Ekspresy kolbowe – dużym powodzeniem cieszą się także ekspresy kolbowe. Są to urządzenia nazywane często ręcznymi lub mechanicznymi. Ich sposób działania polega na tym, iż w wyciąganej kolbie umieszczone jest sito na kawę. Umieszczasz w nim zmieloną kawę, a następnie wkładasz kolbę do urządzenia. Są to małe egzemplarze, które dają możliwość jednorazowego przygotowania jednej lub dwóch filiżanek kawy, głównie espresso.

W porównaniu do automatycznego ekspresu masz tutaj większą kontrolę nad systemem parzenia. Minusem jest brak młynka, dlatego musisz zakupić go jako osobne urządzenie lub korzystać z gotowej kawy mielonej.

  • Ekspresy kapsułkowe – to prawdziwy hit ostatnich lat. Są to niezwykle proste w obsłudze urządzenia, w których zastosowano system małych kapsułek z esencją kawy. Ogromną zaletą jest tutaj prostota obsługi oraz niezwykle szeroka ilość dostępnych smaków. Możesz wybierać spośród klasycznych typów, jak i oryginalnych kompozycji. Wiele modeli umożliwia także przygotowywanie herbaty czy gorącej czekolady. Wystarczy jedynie umieścić kapsułkę w ekspresie, a następnie wcisnąć start. Po krótkim czasie otrzymasz gotowy napój.

Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z kilku wad związanych z takimi ekspresami. Choć ich cena nie jest zbyt wygórowana, to jednak na ogół zmuszony będziesz do korzystania z kapsułek tylko jednego producenta. Ceny bywają tutaj zbieżne, albowiem za 10 kapsułek należy zapłacić od 10 do kilkudziesięciu złotych. Mimo nowoczesnego sposobu zatrzymywania smaku i aromatu kawy w kapsułce, takie rozwiązanie zdaniem miłośników czarnego napoju nie może się równać ze świeżo zmieloną i zaparzoną kawą.

  • Kawiarki – to rozwiązanie dla osób, które chcą maksymalnie zaoszczędzić na kupnie ekspresu. Jest to ekspres niskociśnieniowy o niezwykle prostej budowie. Składa się z pojemnika na wodę, sitka na kawę i dzbanka. W zależności od wersji ekspres może być wykonany z aluminium lub ze stali. Jego cena może wynieść w przypadku aluminium kilkadziesiąt złotych, a stali około 100.

Jest to najprostszy ze wszystkich ekspresów. Wykorzystuje się w nim kawę o średnim stopniu zmielenia. Największą wadą jest tutaj jednak długi czas zaparzania wynoszący 8-10 minut oraz konieczność z każdym użyciem czyszczenia czajniczka. To mały produkt, który może być wykorzystywany dla jednej lub dwóch osób. Ponadto większość kawiarek przeznaczonych jest na palniki, dlatego też konieczne jest posiadanie kuchenki gazowej, elektrycznej.

Jeśli zastanawiasz się nad kupnem ekspresu ciśnieniowego, to musisz wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników. Mowa tutaj o sposobie przyrządzanej kawy, czasie parzenia, cenie za samo urządzenie. Gdy zależy tobie na szybkości i uniwersalności, to wybierz ekspres automatyczny. Głównym warunkiem jest cena? W takim wypadku kawiarka będzie słusznym wyborem. Smak kawy? Tutaj najlepiej sprawdzi się ekspres kolbowy.

Ekspresy do kawy ciśnieniowo-przelewowe

Niektórzy producenci wprowadzają na rynek także ekspresy będące połączeniem wersji ciśnieniowych i przelewowych. Wyposażone są one w filtr i dzbanek w momencie, gdy chcesz przyrządzić większą ilość kawy, jak i w kolbę dla małego espresso. To niezwykle uniwersalne wyjście, jednak z racji rozbudowanego systemu pracy, będziesz musiał za nie zapłacić znacznie więcej. Z reguły zajmuje całkiem sporo miejsca, przez co może być bardziej zauważalny w kuchni lub innym pomieszczeniu.

2 Ciśnienie ekspresu

Ciśnienie w ekspresie to niezwykle istotna sprawa w sytuacji, gdy decydujesz się na model właśnie z kategorii ciśnieniowej. Istnieje bardzo prosta zasada: im wyższe ciśnienie, tym i jakość przygotowanej kawy będzie wyższa. Związane jest to ze sposobem parzenia kawy. W ekspresach ciśnieniowych na zmielone ziarna kawy tłoczona jest gorąca woda pod ciśnieniem. W wyniku tego w o wiele lepszym stopniu wydobywany jest z nich aromat i głębia smaku.

Warto wobec tego dokładnie sprawdzić wartość ciśnienia oferowaną przez konkretny model. Bywają niestety sytuacje, że urządzenie w ładnym opakowaniu okazuje się niewystarczające pod względem oferowanego ciśnienia. Dziś za standard w tej klasie przyjmuje się ciśnienie między 12 a 19 bar. Dotyczy to zarówno ekspresów ręcznych jak i automatycznych. Jeśli jednak nie jesteś zwolennikiem kawy niczym z dobrej kawiarni, to ten parametr nie będzie dla Ciebie aż tak istotny.

3 Moc grzałki

Moc grzałki to jeden z najbardziej istotnych parametrów w każdym ekspresie zasilanym energią elektryczną. Od niej zależy czas, w jakim nagrzewa się woda służąca do przyrządzania kawy. Parametr ten mierzony jest w watach (W). Z oczywistych względów im większa moc ekspresu, tym szybciej będziemy mogli przygotować kawę po uruchomieniu ekspresu. Spoglądając na różne modele, można zauważyć, że rozpiętość pod względem mocy grzałki wynosi od około 500 Wat do przeszło 2 tysięcy.

Istotna sprawą jest fakt, iż w ekspresach do domowego użytku stosowane są dwie metody podgrzewania wody. Pierwszą jest Thermoblock. Jest to ogrzewacz przepływowy. Jest on głównie stosowany w niewielkich ekspresach, przez co w bardzo dobrym stopniu utrzymuje stałą temperaturę parzenia kawy. Drugim rodzajem jest bojler, który magazynuje zapas gorącej wody. Taki bojler może dostarczyć więcej strumienia pary do spieniania mleka, lecz niestety jest mniej stabilny pod względem temperaturowym niż Thermoblocki.

4 Pojemność zbiornika na wodę

Pojemność zbiornika na wodę ma spory wpływ na to, jak dużą liczbę filiżanek kawy będziesz w stanie zaparzyć jednocześnie. Wymieniliśmy wcześniej charakterystykę poszczególnych modeli. Okazuje się, że kolbowe ekspresy czy kawiarki nie posiadają zbyt dużego pojemnika, co wpływa na fakt, że każdorazowe korzystanie z nich wiąże się ze stworzeniem jednej lub dwóch kaw.

Tak samo, jak w przypadku grzałki czy ciśnienia, im większa pojemność, tym lepiej dla nas. Jeśli twój ekspres posiada zautomatyzowany system zaparzania kawy, to bywa tak, iż duża część nalanej wody do zbiornika służy do przepłukania mechanizmu czy też generowania pary wodnej. W rezultacie można utracić nawet połowę nalanej uprzednio wody. W przypadku większych ekspresów, które mają służyć więcej niż jednej osobie, przyjmuje się, że powinny one posiadać zbiornik na wodę o pojemności przynajmniej jednego litra.

Jeśli ekspres ma służyć tylko tobie, to zupełnie nie musisz przejmować się pojemnikiem na wodę. Jednak wraz ze wzrostem liczby kawoszy, musisz wziąć ten aspekt pod uwagę. Jeden litr to minimum, gdy ekspres ma służyć dwóm, trzem osobom.

5 Płyta podgrzewająca

Płyta podgrzewająca to niezwykle istotny parametr, kiedy zależy ci na szybszym czasie parzenia lub serwowania kawy. Część modeli dostępnych na rynku zaopatrzonych jest w płytę grzewczą. Jej zadaniem może być utrzymywanie przez kilka godzin stałej temperatury wody lub gorącego naparu. Taka opcja przydaje się zwłaszcza w przypadku ekspresów przepływowych lub ciśnieniowych, które wykorzystywane są w firmach. W ciągu godziny, czy innego odcinka czasu z ekspresu skorzysta znacznie więcej osób. To poniekąd oszczędność czasu oraz energii. Jeśli wybrany model przelewowy zaopatrzony jest w termos, to jego możliwości cieplne mogą sięgać nawet przeszło 4 godzin.

6 Młynek

Zdaniem wielu kawoszy nic nie równa się zapachowi i smakowi świeżo zmielonej kawy. Gotowy napar odznacza się zupełnie innymi wartościami niż w przypadku gotowej kawy ze sklepu. Obecnie na rynku tylko ekspresy automatyczne są na ogół wyposażone w młynek. W wyniku tego można stosować w nich całe ziarna kawy. W niektórych egzemplarzach użytkowane są jeszcze przestarzałe młynki udarowe. W ich przypadku często dochodzi do sytuacji, gdy wysoka temperatura zmienia smak naparu na bardziej gorzki.

Dziś częściej stosuje się młynki żarnowe. Są one na ogół wykonane ze stali lub ceramiki. Redukują one powstawanie wysokiej temperatury przy ziarnach kawy. Stalowe egzemplarze są o wiele bardziej wytrzymałe, jednak generują większy hałas. Z drugimi masz odwrotną sytuację – są ciche, jednak bywają bardziej podatne na uszkodzenia.

Kiedy marzy ci się jak najlepszy smak i aromat kawy, to przy innym typie ekspresu zmuszony będziesz do zakupu osobnego urządzenia. Modele przelewowe, kolbowe czy kawiarki wykorzystują mniej lub bardziej zmieloną kawę. Na całe szczęście koszt osobnego młynka nie powinien być zbyt wielki.

7 Dysza do mleka

W ekspresach ręcznych lub automatycznych często obecna jest dysza do spieniania mleka. Jest to moduł, który spodoba się głównie tym osobom, które preferują coś więcej niż małą czarną. Za pomocą takiej dyszy ekspres może pomóc tobie w przygotowaniu cappuccino czy też latte. Ekspresy zazwyczaj zaopatrzone są w niezależny pojemnik na mleko, choć coraz częściej spotkać się możesz ze zintegrowanym pojemnikiem. Większość tańszych urządzeń posiada jedynie dmuchawę powietrza spieniającą mleko. Gdy zainwestujesz więcej w taki ekspres, to spienione mleko bezpośrednio wyląduje w filiżance.

8 Polecani producenci ekspresów do kawy

Ponieważ kawa jest niezwykle popularnym napojem, wiele firm na rynku jest w stanie tobie zaoferować mniej lub bardziej profesjonalne urządzenia do jej parzenia. W ofercie takich marek spotkać możesz zarówno ekspresy do domowego użytku, jak i egzemplarze, które bez trudu sprawdzą się w restauracji czy barze. Mowa tutaj o takich firmach, jak De Longhi, Gaggia, Jura, Krups, AEG, Ascaso, Saeco, Zelmer, Siemens, Miele, Graef. Jeśli chodzi o kawiarki, czyli najprostsze ekspresy na rynku, często zetkniesz się z anonimowymi producentami. Sprawdź wtedy koniecznie, z jakiego materiału została taka kawiarka wykonana.

Podsumowanie

Kupno ekspresu do kawy to nie taka prosta sprawa. Mnogość rodzajów oraz modeli może przyprawić typowego Kowalskiego o ból głowy. Przed wybraniem się na zakupy warto zadać sobie kilka istotnych pytań: jakiej kawy oczekujesz; czy lubisz chwilę zaczekać czy mieć napar prawie od ręki; czy ekspres ma służyć tylko do małej czarnej lub do innych gatunków kawy; ilu osobom ma służyć, a także, jak wiele jesteś w stanie przeznaczyć na takie urządzenie? Dopiero odpowiedzenie sobie na tych kilka ważnych pytań, przybliży cię do upragnionego zakupu.