Jaki blender kupić?

Blender stanowi bez wątpienia jedno z najpopularniejszych i niezwykle potrzebnych w kuchni drobnych urządzeń AGD. Przydaje się on przede wszystkim do idealnego przygotowania deserów czy kremów, ale zastosowań jest bez liku. Rozdrobni dla nas lód i zmiksuje liczne składniki na pył, a od chwili zakupu przygotowanie choćby pesto stanie się wyjątkowo łatwe. Dobrze jest stać się posiadaczem takiego urządzenia, dzięki któremu proces gotowania i przygotowania wielu potraw będzie znacznie krótszy. Jaki jednak model warto wybrać?

Rodzaje blenderów
W sklepach można spotkać dwa rodzaje blenderów – ręczne oraz kielichowe.

Blendery ręczne, jak sama nazwa wskazuje, są podczas pracy trzymane w ręku. Podstawowe modele posiadają stopkę miksującą z plastiku lub ze stali szlachetnej. Niektóre marki posiadają w swojej ofercie blendery z całą gamą dodatkowych akcesoriów. Kwestia ta została szerzej omówiona w punkcie „Dodatkowe akcesoria”. Blendery ręczne są przede wszystkim małe, używa się ich łatwo i szybko. Nie trzeba przy tym zbyt wiele sprzątać po ich użyciu. Niemniej jednak przy zakupie warto zwrócić uwagę na ciężar sprzętu, ergonomię i przycisk pracy. Cechy te mogą mieć wpływ na wygodę użytkowania podczas przygotowywania bardziej wymagających potraw, kiedy to trzeba trzymać urządzenia cały czas w ręce.

Blendery kielichowe zwane są również stacjonarnymi. Ich najważniejszym elementem jest specjalny pojemnik z zamontowanym na dnie ostrzem. Jest on zwykle zamykany od góry. W przeciwieństwie do ręcznych modeli nie ma konieczności ich trzymania podczas pracy. Użytkownik musi jedynie wybrać program, który zrealizować odpowiednie zadanie. Reszta funkcji zostanie wykonana za niego. Taki blender często posiada dodatkowe funkcje ułatwiające pracę, na przykład automatyczne wyłączanie po upływie określonego czasu. Blendery kielichowe nie posiadają tak bogatego zestawu dodatkowych akcesoriów, jak modele ręczne.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu blendera?

Jeżeli wybraliśmy już typ – kielichowy lub ręczny – dobrze jest zaznajomić się z kilkoma atrybutami, które wpłyną na użytkowanie blendera. Okazać się może, że takie czynniki, jak moc, zasilanie czy ostrza będą mieć dla nas całkiem spore znaczenie.

1. Moc blendera
Jest to wskaźnik szczególnie istotny dla działania każdego blendera. Moc określa maksymalną energetyczną wydajność urządzenia. Im będzie ona wyższa, tym dłużej sprzęt będzie pracować bez przerwy. W przypadku modeli ręcznych jest to zwykle od 170 W do 800W. Przyjęło się, że jeśli współczynnik ten wynosi min. 400 W to do zestawu dodaje się osobny pojemnik. Przeznaczony on jest do rozdrabniania twardszych warzyw i owoców (np. orzechów). Wersja kielichowa może posiadać moc nawet do 1 500 W. Spotykane są też modele, gdzie wartość ta wynosi zaledwie 100 W. Służą one właściwie wyłącznie do rozdrabniania ziół.

2. Obroty
Obroty z kolei określają prędkość wirowania ostrzy na minutę. W blenderach liczba ta może wynosić nawet do 20 000. Rozdrabniacze kielichowe mają tę wartość nieznacznie niższą. Producenci coraz częściej zamiast liczby obrotów podają poziomy prędkości. W blenderach ręcznych może ich być nawet 15, a w kielichowych 14. Regulacja obrotów pozwala tak dostosować prędkość wirowania ostrzy, aby uzyskać maksymalną efektywność pracy urządzenia. Jej brak dowodzi o raczej przeciętnej jakości danego modelu i odradzamy jego zakup. Większość blenderów dostępnych na rynku posiada funkcję „turbo”, uruchamianą za pomocą przycisku. Pozwala ona na chwilowe przyśpieszenie pracy urządzenia. Funkcja ta jest szczególnie przydatna podczas rozdrabniania twardszych produktów. Czasami można spotkać blendery, umożliwiające pracę pulsacyjną. Urządzenie wtedy działa tylko z wciśniętym przyciskiem. Rozwiązanie to daje większą kontrolę nad procesem rozdrabniania.

Te dwa czynniki są niezwykle istotne dla naszych zadań wykonywanych przy przygotowywaniu posiłków. Przy niskiej mocy silnika czy małej liczbie obrotów raczej nie poradzimy sobie szybko i skutecznie z lodem lub orzechami. Lepsze modele pobierać będą więcej energii, jednak dzięki temu szybciej poradzimy sobie z przygotowywaniem posiłków, co ma przecież niejednokrotnie bardzo ważne znaczenie.

2. Blender przewodowy czy bezprzewodowy
Czołowi producenci zadbali o urozmaicenie swojej oferty. Dzięki temu powstały urządzenia bezprzewodowe. O ile są one znacznie wygodniejsze w użytkowaniu, nie ustrzegły się przy tym przed wadami. Po pierwsze cechują się znacznie mniejszą mocą. Nie pomogą zatem przy rozdrobnieniu najbardziej opornych składników. Ich akumulatory z czasem tracą także znacznie na swojej sile i wytrzymałości. Gdy często korzystamy ze sprzętu, może się nagle okazać, że działać będzie ledwie przez kilkadziesiąt sekund. Blender bezprzewodowy jest przy tym zwykle znacznie droższy niż jego naturalny konkurent z przewodem.

Kiedy pracujemy z blenderem tylko w kuchni i w wybranym jej miejscu, to rozsądnym wyjściem będzie wersja przewodowa. Zapewni nam odpowiednią moc i ilość obrotów, a przewód zasilający o długości przynajmniej jednego metra nie będzie krępował naszych ruchów.

3. Materiał, z którego jest wykonany
Materiał będzie miał dla nas znaczenie jakościowe i estetyczne. Droższe modele są nie tylko produktami na lata, lecz także o wiele lepiej prezentują się w przestrzeni kuchennej. W modelach ręcznych ramię jest plastikowe lub wykonane ze stali nierdzewnej. O ile pierwsze jest znacznie lżejsze, ale nie jest odporne na temperaturę. Istnieje także ryzyko przebarwień wynikających z kontaktu z owocami i warzywami. Stal z kolei jest pod tym względem odporna i łatwiej też się ją czyści.
W modelach kielichowych ilość elementów jest większa. Dzbanek często jest z plastiku, akrylu bądź ze szkła hartowanego. We wszystkich przypadkach nie powinno się w nich miksować potraw, których temperatura przekracza 80 stopni Celsjusza. Sam kielich jest tu zwykle okrągły.

4. Maksymalny czas pracy blendera
Większość producentów maksymalny czas pracy podaje w instrukcji dołączanej do urządzenia. Dobrze jest sprawdzić ten parametr wcześniej u sprzedawcy, aby zabezpieczyć się przed ewentualną niespodzianką. Tańsze modele rynkowe pozwalają wyłącznie na 15 sekund ciągłej pracy. Po tym czasie urządzenie musi być odstawione, by ostygło. Wówczas proces działania się wydłuży, a my spędzimy w kuchni znacznie więcej czasu, niż zakładaliśmy. Istnieją oczywiście modele, które zainstalowane mają dodatkowe chłodzenie, dzięki czemu mogą być użytkowane właściwie bez przerwy. Przy dużej i intensywnej pracy blendera, naturalnym jest jego szybkie nagrzewanie. Dlatego dobrze jest odpowiednio rozłożyć jego wykorzystywanie w czasie przygotowywania posiłków.

5. Noże, ostrza i inne końcówki
Istnieją trzy podstawowe opcje umieszczenia noży – w stopce miksującej, z możliwością wymiany oraz na stałe. Ostatnie rozwiązanie jest najczęściej stosowane. Noże różnią się liczbą skrzydełek. Z reguły są dwa skrzydełka, ale zdarzają się też blendery posiadające 4, a nawet 6 skrzydełek. Im większa liczba skrzydełek w nożu tym, szybsze i dokładniejsze będzie rozdrabnianie produktów.
Dostępne są również blendery, które posiadają noże tnące w dwóch kierunkach – tradycyjnie w poziomie i dodatkowo w pionie. Wersje dwukierunkowe są najskuteczniejsze w miksowaniu produktów. W urządzeniach stacjonarnych noże na dnie kielicha zwykle montowane są na stałe. Czasami istnieje możliwość ich demontażu. Ta opcja znacznie ułatwia czyszczenie.

Oprócz podstawowego noża miksującego, blendery ręczne często posiadają też inne końcówki. Służą one między innymi do rozdrabniania, szatkowania, kruszenia lodu. Montowane są do zamykanego pojemnika. Innym rodzajem końcówek są spieniacze do mleka czy trzepaczka do ubijania np. białka. Im więcej wymiennych końcówek tym blender staje się bardziej uniwersalnym urządzeniem i może wykonywać część zadań prostego robota kuchennego.

Blender kielichowy zazwyczaj nie posiada dodatkowych końcówek, poza nielicznymi wyjątkami.

6. Poziom hałasu
Blendery nie należą niestety do cichych urządzeń. Od czego zależy zatem generowany przez nie poziom hałasu? Od dwóch czynników: mocy sprzętu, a także produktu, który jest rozdrabniany. Paradoksalnie, słabsze modele będą tutaj głośniejsze. Spowodowane jest to głównie gorszymi jakościowo materiałami i podzespołami. Lepiej tym samym sięgnąć po propozycję z wyższej półki cenowej. Sam poziom hałasu w dobrej klasy blenderze kształtuje się na poziomie od 75 do 85 dB.

7. Kabel, jego długość i sposób zwijania
W większości przypadków modeli przewodowych (o wersji bezprzewodowych piszemy wyżej) długość kabla ma wpływ na komfort pracy. Różnice w poszczególnych modelach sięgają nawet kilkudziesięciu centymetrów. W wersjach Benderów kielichowych kabel zawsze ma ok. 1 metra długości. Wielu producentów udostępnia miejsce, wokół którego można nawinąć nadmiar okablowania lub pozwalają nawet na chowanie go w obudowie. Pozwala to na jego zabezpieczenie w czasie wykonywania pracy.

Dodatkowe akcesoria

Kwestia dodatkowych akcesoriów dotyczy w głównie blenderów ręcznych. Ich producenci nierzadko oferują w komplecie kilka uzupełniających elementów wyposażenia. Wpływają one na zapewnienie dodatkowych funkcjonalności. Dzięki temu blender może być nazywany także małym robotem kuchennym. Opisujemy akcesoria najważniejsze z punktu widzenia klienta:
– Pojemnik do miksowania: dodawany jest zawsze, gdy urządzenie ma co najmniej 400 W mocy. Często w zestawie znajdziemy mniejszy i większy pojemnik.
– Końcówka do ubijania: wyjątkowo przydatne uzupełnienie oferty niektórych marek. Pozwoli ona rozrobić ciasto, ubić śmietanę lub pianę z białek. Tradycyjna trzepaczka będzie mogła w końcu wylądować w koszu.
– Końcówka do spieniania mleka: gadżet, o którym już pisaliśmy. Sprawdzi się podczas przyrządzania tak kawy, jak i gorącej czekolady.
– Rozdrabniacz: jest to dzbanek, do którego trafią noże rozdrabniające. Doskonały nie tylko do lodu, ale także czekolady czy buraków.
– Miska robota kuchennego: to zwykle pojemna misa, w której zainstalowane są tarcze tnące i szatkujące. Dzięki właściwie zamontowanej pokrywie pozwala ciąć warzywa i owoce na plasterki.
– Osłona na ostrza: drobny dodatek, który chroni ostrza podczas ich przechowywania i przenoszenia. Zapewnia bezpieczeństwo także użytkownikowi. Dzięki temu rzadziej musimy poddawać noże ostrzeniu lub specjalnej konserwacji.
– Uchwyt soft-touch i rączka antypoślizgowa: to udogodnienia, które sprawiają, że pewniej trzymany jest blender ręczny.
– Podstawa antypoślizgowa: zapewnia odpowiednią przyczepność w modelach stacjonarnych.

Zabezpieczenia sprzętowe
Bezpieczeństwo jest również istotną kwestią podczas korzystania z blendera, szczególnie jeżeli w domu są dzieci. W wersji ręcznej dostępne są dwa rodzaje zabezpieczeń: przed przypadkowym uruchomieniem oraz przed zwolnieniem końcówki w trakcie pracy.
Blendery kielichowe posiadają jeszcze więcej zabezpieczeń, na przykład przed przypadkowym uruchomieniem, rozpoczęciem pracy przy otwartej pokrywie lub bez dzbanka. Dostępny jest też system, który uniemożliwia jego włączenie, gdy części nie zostały poprawnie zamontowane.

Polecane marki blenderów
Podstawowy blender ręczny kupimy już za 50 zł. Najtańsze kielichowe kosztują powyżej 100 zł. Radzimy wybór modeli ze średniej półki cenowej, ponieważ zapewniają one lepszą pracę, a także gwarantują wyższą jakość wykonania.
Prawie wszyscy znani producenci posiadają w swojej ofercie zarówno blendery ręczne, jak i kielichowe. My w szczególności polecany produkty takich marek, jak Bosch, Braun, Electrolux, Philips, Zelmer.
Podsumowanie
Wybór blendera zależy od indywidualnych preferencji. Dla jednych nadrzędne znaczenie będzie parametry, a dla drugich design lub sposób jego użytkowania. Naszym zdaniem decydujące znaczenie przy wyborze blendera powinny mieć – moc i obroty. Te wartości w dużej mierze decydują o tym jakie produkty będziemy mogli miksować lub szatkować. Ważną kwestią jest również jakość wykonania samego urządzenia. Może ona nam dużo powiedzieć o tym jak długo będzie nam ono służyć. Nie bez znaczenia jest korelacja wymienionych czynników względem ceny.