Jaką gofrownicę kupić?

Choć wydaje się, że gofrownica to urządzenie proste, z oczywistym przeznaczeniem, jej wybór wcale nie musi być tak łatwy. Należy pamiętać, że rynek przepełniony jest dziesiątkami różnych modeli. Tymczasem po prostu chciałbyś zjeść smacznego, dobrze upieczonego, gofra w domowych warunkach. Polecamy zatem lekturę naszego poradnika. Przed zakupami dobrze jest zapoznać się ze specyfikacją, która zweryfikuje czasem barwne opisy producentów. Pamiętajmy – liczy się przede wszystkim moc gofrownicy, powierzchnia płytek, foremki oraz dodatkowe funkcje. Na każdy z tych tematów piszemy specjalnie dla ciebie.

Gofrownica Clatronic WA3606. Źródło: clatronic.pl

Na co należy zwrócić uwagę kupując gofrownicę?

  1. Rodzaje gofrownic
  2. Moc gofrownicy
  3. Powierzchnia płytek
  4. Kształt i wielkość gofrów
  5. Obudowa i kabel
  6. Sposób obsługi
  7. Dodatkowe funkcje
  8. Polecani producenci

 

1 Rodzaje gofrownic

Ze względu na system działania gofrownice możemy podzielić na: klasyczne oraz „2 w 1”.

Gofrownica Eldom ST10W Waffler. Źródło: elodm.pl

Klasyczna gofrownica

Przeznaczona jest dla osób, które chcą przygotować proste, tradycyjne gofry. Składa się z dwóch zamykanych i specjalnie wyprofilowanych płyt. Każda z nich rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Zwykle gofrownice gotowość do pracy (osiągnięcie właściwej temperatury) sygnalizowana jest za pomocą lampki kontrolnej. Gdy się zaświeci to można przystąpić do pieczenia. Wylewa się wówczas na płyty wcześniej przygotowane ciasto. Lepsze jakościowo urządzenia dysponują regulacją temperatury, która wpływa na stopień zarumienienia przysmaku.

Gofrownica „2 w 1” Unold Onyx 48356. Źródło: unoldagd.pl

Gofrownica i opiekacz „2 w 1”

To urządzenie pozwoli zaoszczędzić nieco miejsca w kuchni. Łączy bowiem działanie opiekacza oraz gofrownicy. Można w nim zrobić gofry, opiekać lub grillować tosty, pieczywo, a nawet mięso i warzywa. Jest to możliwe dzięki specjalnym wkładom, które można zmieniać w zależności do potrzeby. Dzięki temu również znacznie łatwiej utrzymać urządzenie w czystość. Taki wielofunkcyjny model jest uniwersalny i sprawia, że poza słodkościami można również przyrządzić obiad lub przekąski.

2 Moc gofrownicy

To parametr, na który należy zwrócić uwagę w pierwszej kolejności. Im większa moc, tym szybciej postępuje proces nagrzewania płyt. Oznacza to, że możliwe jest skrócenie czasu oczekiwania na przygotowanie gofrów. W zależności od przeznaczenia gofrownicy (domowe lub profesjonalne) ma ona zwykle moc od 750 W do 1700 W. Znane są oczywiście modele o innej wydajności. Pamiętajmy, że urządzenie z niewielką mocą ma wolny proces nagrzewania, co skutkuje gumowatymi i przez to niesmacznymi goframi. Optymalną wartością, na którą warto zwrócić uwagę, to moc co najmniej 1000 W. Taka gofrownica zapewni słodkiej przekąsce odpowiednią chrupkość na zewnątrz i miękki, puszysty środek. Wysoka moc podawana przez producenta w opisie sprzętu sugeruje, że jest on stworzony do produkcji masowej. Pamiętaj również, że aspekt ten zależny jest od powierzchni grzewczej. Czasem bowiem można trafić na produkt, który jednocześnie pozwala na przygotowanie czterech gofrów. Takie gofrownice potrzebują moc wyższa niż standardowa.

Warto zatem wybierać gofrownicę, której wyższa moc pracy zagwarantuje nie tylko gofry niczym z „budki” czy kawiarni, lecz też krótszy czas opiekania.

3 Powierzchnia płytek

Planując zakup gofrownicy należy zwrócić szczególną uwagę na powierzchnię płytek. Powinny one być wykonane z materiału nieprzywieralnego. Jest to niemal tak samo ważne, jak moc samego urządzenia. Od tego bowiem zależy, czy gofry będą łatwo odchodzić od powierzchni zamiast przyklejać się do niej i łamać przy próbie wyjęcia.

Z dostępnych na rynku modeli gofrownic najlepiej sprawdzają się te z powłoką teflonową. Daje to absolutną pewność, że gofry nie będą przywierać i jednocześnie idealnie się wypieką. Nie będą przy tym w żaden sposób uszkodzone. Dla wielu osób nie bez znaczenia będzie fakt, że urządzenia z powłoką teflonową dają możliwość pieczenia bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu możemy zrobić bardziej dietetyczne gofry. Tego typu gofrownice wymagają zwrócenia szczególnej uwagi na łatwość zarysowania powłoki, szczególnie przy wyjmowaniu gofrów lub podczas mycia.

Oprócz gofrownic pokryciem teflonowym na rynku dostępne są również urządzenia żeliwne oraz modele z powłoką ceramiczną. Pierwsze z nich są trwałe i mogą nam służyć przez długie lata. Jednak ich wadą jest fakt, że do tego materiału będzie przywierać ciasto. Natomiast drugie szybko się nagrzewają, a przyrządzone w nich gofry niezwykle apetycznie się prezentują. Jednak ich umycie może okazać się bardziej problematyczne niż w przypadku gofrownic z powłoką teflonową.

Najrozsądniejszym wyjściem wydaje się zakup gofrownicy z płytami teflonowymi lub ceramicznymi. Należy się z nimi jednak obchodzić z uwagą i większą delikatnością.

4 Kształt i wielkość gofrów

Najwięcej jest dostępnych urządzeń, które pieką gofry w kształcie prostokąta. Popularne są również serca, ale spotkać można również bardziej urozmaicone kształty, na przykład postaci z kreskówek.

Różnorodność dotyczy również ilości gofrów pieczonych jednocześnie. Najbardziej popularne umożliwiają przygotowanie dwóch lub czterech, jednak można znaleźć też takie co pieką nawet osiem. Im więcej ich będzie tym zwykle będą mniejsze i cieńsze.

5 Obudowa i kabel

Jeśli tylko masz ku temu okazje to koniecznie sprawdź jakość obudowy konkretnego produktu. Do jej stworzenia używa się zwykle jednego z dwóch materiałów. Są to albo tworzywa sztuczne, albo metale i ich stopy (stalowe, żeliwne). Pierwsza opcja będzie znacznie lżejsza, natomiast ma przy tym spore wady. Najważniejsza z nich to tendencja do topienia się przy dużych temperaturach oraz odbarwianie się. Stal i żeliwo są natomiast znacznie trwalsze.

Z punktu widzenia domownika najważniejsze będzie, aby obudowa była termoizolowana. Nagrzewanie urządzenia może doprowadzić do poparzeń, dlatego tak ważna jest ochrona w tym zakresie.

Dodatkowymi aspektami, które pomogą przy wyborze i wpłyną na zadowolenie, są nóżki antypoślizgowe. Możesz również zaoszczędzić sporo miejsca na blacie kuchennym dzięki wyborowi sprzętu, który postawisz w pionie. Posiada on specjalne wypustki na obudowie służące zmianie pozycji.

W przypadku kabla niektórzy producenci umożliwiają jego chowanie w obudowie. Przede wszystkim kieruj się jego długością i solidnością, by nie był szczególnie wrażliwy na działanie ciepła wytwarzanego przez urządzenie.

Przed pracą przy wysokich temperaturach już przestrzegaliśmy; jeśli jest to czynnik szczególnie dla ciebie istotny, zadbaj o nienagrzewający się uchwyt. Rączka będzie dzięki temu stale całkowicie chłodna.

6 Sposób obsługi

Wspomnieliśmy już wcześniej o lampce gotowości w gofrownicach. Najlepsze modele dysponują jednak dwiema – odpowiadają one za kontrolę zasilania oraz kontrolę temperatury. Pierwsza lampka ma zazwyczaj odcienie czerwieni i wskazuje na proces nagrzewania. Gdy jest ona aktywna, oznacza, że urządzenie wciąż nie jest gotowe do użytku. Druga z kolei, zielona, jeżeli jest podświetlona, informuje o tym, że na płytę można już wylać ciasto. Do tych wytycznych po prostu musisz się dostosować. W innym przypadku gofry nie będą chrupiące ani wystarczająco smaczne.

Przydatną funkcją jest również regulacja temperatury. Zwykle można ją modyfikować za pomocą pokrętła. Wyznaczenie stopnia opiekania pozwoli ci na opracowanie idealnego schematu, który trafi w indywidualne podniebienia. Część urządzeń ułatwia kontrolę tego parametru dzięki skali od 1 do 5; inne z kolei regulują ten proces płynnie.

W obsłudze pomagają i inne dodatki, jak choćby termostat. Droższe sprzęty zapewnią również kontrolę stopnia zarumienienia oraz chrupkości.

7 Dodatkowe funkcje

O części dodatkowych funkcji już pisaliśmy. Istnieje jednak kilka szczególnych, które zasługują jeszcze na drobną wzmiankę. Niektóre gofrownice wielofunkcyjne pozwalają bowiem na opiekanie kanapek, a także wypiekanie kruchych babeczek i ciastek. Przy ich pomocy grillować można nawet mięso, ryby czy warzywa. Jeśli liczysz na takie uzupełnienie oferty, zadbaj o odpowiednio wysoką moc urządzenia.

8 Polecani producenci

Koszt zakupu gofrownicy jest zależny od jej przeznaczenia. Ceny urządzeń do użytku domowego rozpoczynają się już do 70 zł. W tej kategorii można polecić sprzęt następujących marek: Clatronic, Severin, Dezel, MPM Product. Najwięcej zapłacimy za urządzenia profesjonalne przeznaczone do gastronomii. Będzie to wydatek co najmniej 1000 zł. W tym przypadku warto przyjrzeć się ofertom Roller Grill, Dualit oraz Princess Household Appliances BV.

Podsumowanie

Kupując gofrownicę w pierwszej kolejności należy zwracać uwagę na moc urządzenia. Najlepiej, aby wynosiła więcej niż 1000 W. Istotny jest również rodzaj płytek. Powinny być one pokryte powłoką teflonową, co uchroni gofry przez przywieraniem do ich powierzchni. Warto również pamiętać o materiale, z którego jest wykonana obudowa oraz o sposobie obsługi.

Jeśli gofrownica ma być wykorzystywana okazjonalnie, to nie warto wydawać na nią wielkich pieniędzy. Profesjonalne urządzenia polecane są tylko do kawiarni, letnich barów lub osobom, które cenią sobie perfekcję w każdym calu.